Internetové knihkupectví s veterinární tématikou

Detail zboží

BSAVA Manual of Canine and Feline Clinical Pathology III. edition

Stručný popis

Uznávaný kolektiv autorek kompletně aktualizovali druhé vydání oblíbeného manuálu Britské asociace veterinárních lékařů malých zvířat s ohledem na nejnovější vědecké poznatky a vývoj laboratorních přístrojů.
Úvodní kapitoly pokrývají všeobecnou oblast klinické patologie, jako je interpretace klinických nálezů, hematologie a urinoanalýza. Kapitola o hematologii je přehledně zpracována doplněná kvalitními fotografiemi a přehlednými tabulkami. Na tuto kapitola navazují kapitoly o onemocnění červených a bílých krvinek, srážlivosti krve, plazmových proteinů . Zajímavá je kapitola o elektrolytové imbalanci, následovaná kapitolou o analýze krevních plynů a acidobazické rovnováze. Nad kapitolou urinoanalýzy a laboratorním vyšetřením ledvin zaplesá radostí srdéčko veterinárního praktika, který by rád pochopil taje a úskalí tohoto zajímavého klinického oboru, kterým je urologie. Přehledně je zpracována v samostatné kapitole problematika hepatálních onemocnění. Následnými kapitolami jsou onemocnění gastrointestinálního systému a onemocnění exokrinního pankreatu. Vyšetření metabolizmu lipidů je popsáno v patnácté kapitole, následované kapitolami o hypo- a hyperglykémii, hypo- a hyperthyroidizmu. Algoritmy překypuje kapitola o onemocnění nadledvinek. Další kapitoly jsou členěny dle onemocnění orgánových systémů: reprodukčního, oběhového.
Cytologii jako úspěšně se rozvíjejícímu oboru klinické patologie je věnována rozsáhlá kapitola od odběru, zpracování a interpretace vzorků. Samostatná kapitola je věnována efuzím tělních dutin a další analýze mozkomíšního moku. V těchto kapitolách je zpracována problematika kloubním, svalovým a kožním a ušním onemocněním, kde jsou zpracovány biochemické i cytologické informace. V následujících kapitolách jsou rozpracovány postupy při diagnostice bakteriálních, mykotických, mykobakteríálních, virových a parazitárních onemocnění. Dědičným onemocněním je věnována nová kapitola tohoto manuálu. V závěru publikace jsou uvedeny dodatky, které shrnují informace o tom, jaké vzorky jsou potřebné pro standardní analýzy, diferenciální diagnózy, abnormality, které jsou rozpracovány v jednotlivých kapitolách, převody mezi SI a tradičními jednotkami.

Tak jako u všech BSAVA manuálů je důraz kladen na srozumitelnost důvěryhodnost a aktuálnost textu pro zaneprázdněné veterinární praktiky. V mnoha kapitolách jsou uvedeny klinické případy, aby se názorně ukázalo, jak je třeba v reálných případech postupovat, vybrat správný test, správně interpretovat jeho výsledek a zároveň bezprostředně aplikovat poznatky v preklinických oborech.

Autor: Elizabeth Villiers is at theUniversity of Cambridge, UK, Laura Blackwood is at theUniversity of Liverpool, UK, Elizabeth Villiers is at theUniversity of Cambridge, UK, Laura Blackwood is at theUniversity of Liverpool, UK

Cena s DPH:  asi 3086 Kč
Zboží není skladem
Přesná cena bude sdělena na základě Vaší nezávazné objednávky.
Základní informace
NakladatelBritish Small Animal Veterinary Association
ISBN9781905319633
VydáníIII. vydání 2016
Vazbabrožovaná
Počet stran610
Popis

This new edition of a must-have manual, edited by Elizabeth Villiers, Jelena Ristic and Laura Blackwood, features new case studies and updated images. There is an increased focus on principles, testing and interpreting results as well as sampling, genetic testing and diagnosing genetic and inherited diseases.

Fully revised and expanded, this manual contains not just advice for the busy practitioner, but also for the concerned owner and how they can play a part in the treatment of their pet.
This new edition of a must-have manual, edited by Elizabeth Villiers, Jelena Ristic and Laura Blackwood, features new case studies and updated images. There is an increased focus on principles, testing and interpreting results as well as sampling, genetic testing and diagnosing genetic and inherited diseases. Fully revised and expanded, this manual contains not just advice for the busy practitioner, but also for the concerned owner and how they can play a part in the treatment of their pet.

Obsah
In-house versus external testing1
Quality assurance and interpretation of laboratory data11
Introduction to haematology27
Disorders of erythrocytes38
Disorders of leucocytes67
Disorders of haemostasis94
Disorders of plasma proteins123
Electrolyte imbalances142
Blood gas analysis and acid--base disorders165
Urinanalysis183
Laboratory evaluation of renal disorders219
Laboratory evaluation of hepatic disease237
Laboratory testing in gastrointestinal disease262
Laboratory evaluation of exocrine pancreatic disease287
Laboratory evaluation of lipid disorders305
Laboratory evaluation of hyperglycaemia and hypoglycaemia314
Laboratory evaluation of hypothyroidism and hyperthyroidism333
Laboratory diagnosis of adrenal diseases353
Laboratory evaluation of the reproductive system373
Laboratory investigation of cardiac disease389
Diagnostic cytology398
Body cavity effusions435
Laboratory evaluation of joint disease452
Laboratory evaluation of muscle disease471
Laboratory evaluation of cerebrospinal fluid481
Laboratory evaluation of skin and ear disease492
Diagnosis of bacterial, fungal and mycobacterial diseases511
Diagnosis of viral infections533
Diagnosis of protozoal and arthropod-borne disease549
Diagnosis of inherited disease567
Appendices578
Use and abude of microscopes578
Test sample requirements579
Common laboratory abnormalites and differential diagnoses583
Age-related changes on hematology and biochemistry proflies589
Breed variations in hematological and biochemical parametrs590
Therapeutic drug monitoing591
Conversion tables594