Internetové knihkupectví s veterinární tématikou

Detail zboží

Cvičení z organické chemie

Stručný popis

Skriptum pro studující budoucí zemědělské inženýry a veterinární lékaře.

Autor: Doc. Ing. Pavel Kalač, CSc. Ing. Zuzana Helclová

Cena s DPH:  106 Kč
Skladem méně než 5 kusů
Zboží máme skladem!
Základní informace
NakladatelPlot
ISBN9788070401286
VydáníI. vydání 1995
Vazbabrožovaná
Počet stran100
Obsah
Úvod3
I. Část obecná7
1. Zásady bezpečné práce v organické laboratoři7
1.1 Laboratorní pracovní řád7
1.2 Základní pravidla první pomoci8
1.3 Pokyny pro hlášení požáru8
2. Laboratorní technika a pracovní postupy10
2.1 Vybavení organické laboratoře10
2.2 Rozpouštědla a sušidla14
2.3 Zahřívání, chlazení a míchání15
2.4 Extrakce16
2.5 Destilace17
2.5.1 Stanovování destilační křivky18
II. Pracovní návody27
3. Některé deriváty uhlovodíků27
3.1 Příprava trijodmetanu (jodoformu)27
3.2 Příprava 1-brompropanu28
3.3 Příprava cyklohexenu28
3.4 Rozlišení primárních a sekundárních alkoholů od terciárních29
3.5 Důkaz peroxidů v diethyletheru29
4. Karbonylové sloučeniny31
4.1 Redukční vlastnosti aldehydů31
4.2 Příprava ethanalu (acetaldehydu)31
4.3 Příprava cyklohexanonu32
4.4 Aldolová kondenzace acetaldehydu33
4.5 Stanovení formaldehydu33
5. Karboxylové kyseliny a jejich deriváty35
5.1 Příprava kyseliny benzoové oxidací benzaldehydu35
5.2 Titrační stanovení kyselosti vodného výluhu siláží36
5.3 Příprava ethylformiátu36
5.4 Příprava ethylacetátu37
5.5 Příprava acetanilidu (N-fenylacetamidu)38
5.6 Příprava fluoresceinu39
5.7 Příprava acetylsalicylové kyseliny39
6. Lipidy41
6.1 Stanovení tuků pomocí extrakcí41
6.2 Tvorba a reakce mýdel42
6.2.1 Příprava sodného mýdla a jeho hydrolýza vodou42
6.2.2 Čistící účinky mýdla43
6.3 Stanovení čísla kyselosti43
6.4 Stanoveni čísla zmýdelnění tuku44
6.5 Stanovení jodového čísla podle Hanuše45
6.6 Stanovení peroxidového čísla46
6.7 Sledování vlivu světla na oxidaci tuků47
6.8 Dělení lipidů adsorpční chromatografií na tenké vrstvě48
7. Sacharidy49
7.1 Rozlišení redukujících a neredukujících sacharidů49
7.2 Vážkové stanovení redukujících sacharidů49
7.3 Hydrolýza sacharosy50
7.4 Hydrolýza škrobu51
8. Bílkoviny52
8.1 Důkazy bílkovin52
8.2 Fotometrické stanovení bílkovin53
8.3 Formolová titrace53
8.3.1 Titrační stanovení celkových bílkovin v mléce54
8.3.2 Stanovení míry deaminace aminokyselin v silážích54
8.4 Srážecí reakce bílkovin55
8.5 Stanovení isoelektrického bodu bílkovin56
9. Další přírodní látky57
9.1 Chromatografické dělení rostlinných barviv na tenké vrstvě57
9.2 Stanovení beta-karotenu v rostlinném materiálu58
9.3 Důkaz solaninu58
9.4 Izolace nikotinu z tabáku59
9.5 Stanovení volných isothiokyanátu60
9.6 Stanovení silic destilací s vodní parou61
III. Podklady pro seminární cvičení a individuální přípravu65
10. Přehled systému organických sloučenin65
A. Uhlovodíky65
B. Halogendeiváty uhlovodíků65
C. Hydroxysloučeniny65
D. Org. sloučeniny síry67
E. Org. sloučeniny dusíku67
F. Karbonylové sloučeniny68
11. Pomocné názvoslovné tabulky71
11.1 Jednovazné71
11.2 Dvouvazné72
12. Otázky z fyzikálních a chemických vlastností organických sloučenin77
13. Odpovědi a otázky z fyzikálních a chemických vlastností organických sloučenin82
14. Pětijazyčný slovníček hlavních názvů a pojmů organické chemie97
Seznam tabulek a obrázků99
Seznam tabulek99
Seznam obrázků99