Internetové knihkupectví s veterinární tématikou
Skriptum pro studující budoucí zemědělské inženýry a veterinární lékaře.
Autor: Doc. Ing. Pavel Kalač, CSc. Ing. Zuzana Helclová
| Nakladatel | Plot |
|---|---|
| ISBN | 9788070401286 |
| Vydání | I. vydání 1995 |
| Vazba | brožovaná |
| Počet stran | 100 |
| Úvod | 3 |
| I. Část obecná | 7 |
| 1. Zásady bezpečné práce v organické laboratoři | 7 |
| 1.1 Laboratorní pracovní řád | 7 |
| 1.2 Základní pravidla první pomoci | 8 |
| 1.3 Pokyny pro hlášení požáru | 8 |
| 2. Laboratorní technika a pracovní postupy | 10 |
| 2.1 Vybavení organické laboratoře | 10 |
| 2.2 Rozpouštědla a sušidla | 14 |
| 2.3 Zahřívání, chlazení a míchání | 15 |
| 2.4 Extrakce | 16 |
| 2.5 Destilace | 17 |
| 2.5.1 Stanovování destilační křivky | 18 |
| II. Pracovní návody | 27 |
| 3. Některé deriváty uhlovodíků | 27 |
| 3.1 Příprava trijodmetanu (jodoformu) | 27 |
| 3.2 Příprava 1-brompropanu | 28 |
| 3.3 Příprava cyklohexenu | 28 |
| 3.4 Rozlišení primárních a sekundárních alkoholů od terciárních | 29 |
| 3.5 Důkaz peroxidů v diethyletheru | 29 |
| 4. Karbonylové sloučeniny | 31 |
| 4.1 Redukční vlastnosti aldehydů | 31 |
| 4.2 Příprava ethanalu (acetaldehydu) | 31 |
| 4.3 Příprava cyklohexanonu | 32 |
| 4.4 Aldolová kondenzace acetaldehydu | 33 |
| 4.5 Stanovení formaldehydu | 33 |
| 5. Karboxylové kyseliny a jejich deriváty | 35 |
| 5.1 Příprava kyseliny benzoové oxidací benzaldehydu | 35 |
| 5.2 Titrační stanovení kyselosti vodného výluhu siláží | 36 |
| 5.3 Příprava ethylformiátu | 36 |
| 5.4 Příprava ethylacetátu | 37 |
| 5.5 Příprava acetanilidu (N-fenylacetamidu) | 38 |
| 5.6 Příprava fluoresceinu | 39 |
| 5.7 Příprava acetylsalicylové kyseliny | 39 |
| 6. Lipidy | 41 |
| 6.1 Stanovení tuků pomocí extrakcí | 41 |
| 6.2 Tvorba a reakce mýdel | 42 |
| 6.2.1 Příprava sodného mýdla a jeho hydrolýza vodou | 42 |
| 6.2.2 Čistící účinky mýdla | 43 |
| 6.3 Stanovení čísla kyselosti | 43 |
| 6.4 Stanoveni čísla zmýdelnění tuku | 44 |
| 6.5 Stanovení jodového čísla podle Hanuše | 45 |
| 6.6 Stanovení peroxidového čísla | 46 |
| 6.7 Sledování vlivu světla na oxidaci tuků | 47 |
| 6.8 Dělení lipidů adsorpční chromatografií na tenké vrstvě | 48 |
| 7. Sacharidy | 49 |
| 7.1 Rozlišení redukujících a neredukujících sacharidů | 49 |
| 7.2 Vážkové stanovení redukujících sacharidů | 49 |
| 7.3 Hydrolýza sacharosy | 50 |
| 7.4 Hydrolýza škrobu | 51 |
| 8. Bílkoviny | 52 |
| 8.1 Důkazy bílkovin | 52 |
| 8.2 Fotometrické stanovení bílkovin | 53 |
| 8.3 Formolová titrace | 53 |
| 8.3.1 Titrační stanovení celkových bílkovin v mléce | 54 |
| 8.3.2 Stanovení míry deaminace aminokyselin v silážích | 54 |
| 8.4 Srážecí reakce bílkovin | 55 |
| 8.5 Stanovení isoelektrického bodu bílkovin | 56 |
| 9. Další přírodní látky | 57 |
| 9.1 Chromatografické dělení rostlinných barviv na tenké vrstvě | 57 |
| 9.2 Stanovení beta-karotenu v rostlinném materiálu | 58 |
| 9.3 Důkaz solaninu | 58 |
| 9.4 Izolace nikotinu z tabáku | 59 |
| 9.5 Stanovení volných isothiokyanátu | 60 |
| 9.6 Stanovení silic destilací s vodní parou | 61 |
| III. Podklady pro seminární cvičení a individuální přípravu | 65 |
| 10. Přehled systému organických sloučenin | 65 |
| A. Uhlovodíky | 65 |
| B. Halogendeiváty uhlovodíků | 65 |
| C. Hydroxysloučeniny | 65 |
| D. Org. sloučeniny síry | 67 |
| E. Org. sloučeniny dusíku | 67 |
| F. Karbonylové sloučeniny | 68 |
| 11. Pomocné názvoslovné tabulky | 71 |
| 11.1 Jednovazné | 71 |
| 11.2 Dvouvazné | 72 |
| 12. Otázky z fyzikálních a chemických vlastností organických sloučenin | 77 |
| 13. Odpovědi a otázky z fyzikálních a chemických vlastností organických sloučenin | 82 |
| 14. Pětijazyčný slovníček hlavních názvů a pojmů organické chemie | 97 |
| Seznam tabulek a obrázků | 99 |
| Seznam tabulek | 99 |
| Seznam obrázků | 99 |