Internetové knihkupectví s veterinární tématikou
Autorka publikace se zabývá souborem opatření vedoucí k zneškodnění všech patogenních mikroorganismů ve vnějším prostředí. Dezinfekce Jako součást asanačních programů zaujímá důležité místo v boji s infekčními onemocněními lidí i zvířat. Publikace je primárně zaměřena na provozovatele veterinární pracovišť zaměřených na malá zvířata.
Autor: MVDr. Alice Ramešová, recenzent: prof. MVDr. Miroslav Toman, CSc.
Nakladatel | Nakladatelství Medicus veterinarius MVDr. Leoš Grejcar |
---|---|
ISBN | 9788087537046 |
Vydání | I. vydání 2020 |
Vazba | brožovaná |
Počet stran | 40 |
Zničení bakterií, virů, kvasinek, mikroskopických vláknitých hub a mykobakterií zaručuje provedení dvoustupňové dezinfekce. Usmrcení naprosté většiny mikroorganismů (s výjimkou vysoce rezistentních spor a odolných vývojových stádií helmintů a protozoí) lze docílit provedením vyššího stupně dezinfekce. Zneškodnění všech mikroorganismů ve vnějším prostředí je možno docílit pouze sterilizací. Pojem dekontaminace označuje proces usmrcení nebo odstraňování mikroorganismů a chemických látek z prostředí a povrchů bez ohledu na snížení počtu mikroorganismů a zahrnuje kromě všech výše uvedených metod také mechanickou očistu (sanitaci), praní a úklid. Dekontaminační postupy musí odstranit patogenní mikroorganismy z předmětů tak, aby s nimi bylo možné bezpečně manipulovat.
Z epizootologického hlediska můžeme dezinfekci rozdělit na preventivní (ochrannou) a ohniskovou. Preventivní dezinfekce je součástí komplexních hygienických opatření ve zdravotnických a veterinárních zařízeních, kde má za cíl předejít vzniku nakažlivých onemocnění u zvířat i lidí a projevům opotřebení mnohdy nákladného vybavení ordinací a klinik. Preventivní dezinfekce má své nezastupitelné místo při chovu zvířat a v živočišné výrobě. Ohnisková dezinfekce je prováděna v ohnisku nákazy s cílem přerušit další šíření nákazy v ohnisku a mimo něj. Zahrnuje průběžnou a závěrečnou dezinfekci.
Dezinfekce se provádí metodami fyzikálními (působením tlakové a horké vody, parou, vyvářením, dále ultrafialovým, infračerveným a ionizujícím zářením a filtrací), chemickými (použitím chemických látek), biologickými (rostlinnými biocidy) či fyzikálně-chemickými (působením chemických látek v kombinaci s vodou vysoké teploty, např. formaldehydová sterilizace).
Vlastní dezinfekci předchází řádná mechanická očista. Tento dvouetapový postup je možné spojit v jednoetapový v případě použití dezinfekčního přípravku s mycími a čistícími vlastnostmi. Výběr vhodné dezinfekční metody a dezinfekčního přípravku závisí na vlastnostech cílových mikroorganismů, mechanismech jejich přenosu a na charakteristice a vlastnostech dezinfikovaného materiálu
2 Úvod | 4 |
3 Fyzikální metody dezinfekce | 4 |
3.1 Přehled fyzikálních metod | 4 |
3.2 Shrnutí | 8 |
4 Chemické metody dezinfekce | 8 |
4.1 Obecné informace | 8 |
4.2 Něco málo z legislativy | 9 |
4.3 Zásady přípravy a použití chemických dezinfekčních přípravků | 10 |
4.4 Negativní účinky chemických dezinfekčních přípravků na zdraví lidí a zvířat | 12 |
4.5 Dezinfekční metody zneškodňující vysoce odolné patogeny | 12 |
4.6 Používané látky pro chemickou dezinfekci | 12 |
4.7 Spektrum dezinfekční účinnosti vybraných chemických látek | 13 |
4.8 Používané symboly pro dezinfekční spektrum účinnosti | 13 |
4.9 Chemická dezinfekce rukou | 14 |
4.9.1 Spektrum účinnosti alkoholů | 15 |
4.9.2 Shrnutí | 15 |
4.10 Chemická dezinfekce před porušením celistvosti pokožky | 16 |
4.10.1 Shrnutí | 17 |
4.11 Dezinfekce nástrojů a dalších zdravotnických prostředků | 17 |
4.11.1 Vysvětlení pojmů – vyšší stupeň dezinfekce, dvoustupňová dezinfekce | 17 |
4.11.2 Zásady a obecné postupy dezinfekce nástrojů | 18 |
4.11.3 Účinné látky k dezinfekci nástrojů | 18 |
4.11.4 Účinek chemických dezinfekčních látek na bakteriální biofilm | 20 |
4.11.5 Shrnutí | 20 |
4.12 Dezinfekce povrchů | 21 |
4.12.1 Zásady dezinfekce předmětů a povrchů | 21 |
4.12.2 Postup dezinfekce povrchů, předmětů a místností | 21 |
4.12.3 Nejčastěji používané účinné látky k chemické dezinfekci | 22 |
4.12.4 Časté chyby při použití dezinfekčních přípravků | 23 |
4.12.5 Shrnutí | 23 |
4.13 Kontrola dezinfekce | 23 |
5 Rukavice – krátký přehled | 23 |
6 Závěrem | 24 |