Internetové knihkupectví s veterinární tématikou

Detail zboží

Self-Assessment Color Review of Small Animal Emergency and Critical Care Medicine

Stručný popis

Tento titul je přeložen do češtiny Otázky a odpovědi ve veterinární medicíně: Akutní stavy a intenzivní péče u malých zvířat, ISBN 8090222420.
Akutní stavy a situace vyžadující okamžitý zásah nejsou v praxi malých zvířat nikterak vzácné. Zručnost a dovednost v základních resuscitačních úkonech včetně schopnosti promptního rozhodování se rodí se zkušeností a zkušenost s častou konfrontací veterinárního praktika s podobnými situacemi. Specifikum těchto situací leží v nedostatku času - doby potřebné ke konzultaci případu s literaturou či zkušenějším kolegou. Protože si pravděpodobně většina z nás nemůže dovolit trénovat tyto schopnosti na vlastních pacientech s potenciálně vysokým počtem "povolených ztrát" či experimentovat na pacientech v praxi nadřízeného, byla napsána tato publikace. Napsala ji Rebecca Kirby, diplomatka interní medicíny a medicíny náhlých stavů z Animal Emergency Center v Milwaukee, USA a dalších 26 spoluautorů. Záměrem knihy řazené do rodiny sebeověřovacích testů z dílny Manson Publishing je především trénink - trápení vlastního mozku prostřednictvím klinického a praktického uvažování nad 222 případy obsaženými v této zdařilé knize.
Formálně je kniha uspořádána jako podobné publikace této série - za stručným uvedením případu s fotografií následují krátké 2-4 otázky. Podrobné a rozvedené odpovědi lze najít ihned na následující straně, v některých případech i s vysvětlující fotografií. Lze zde najít případy z oblasti postižení kardiovaskulárního, respiračního, močového, gastrointestinálního, retikuloendoteliálního, endokrinního, reprodukčního a nervového systému, toxikologie, felinní medicíny, oftalmologie, chirurgie, traumatologie, první pomoci a transportu, fluidní terapie, anestezie a analgezie, šoku, polysystémových chorob, ortopedie, hematologie a výživy. U každé z těchto skupin je uvedeno označení případů, které s uvedenou problematiku souvisejí. Publikace je ukončena podrobným rejstříkem.

Autor: Rebecca Kirby DVM, DACVIM, DACVECC, Animal Emergency Center Milwaukee, Visconsin, USA

Cena s DPH:  asi 908 Kč
Zboží není skladem
Přesná cena bude sdělena na základě Vaší nezávazné objednávky.
Základní informace
NakladatelPlot
ISBN9781874545651
Vydání1997
Vazbabrožovaná
Počet stran192
Popis

Tento dvouletý FeLV-pozitivní kocour byl prezentován z důvodu anorexie a letargie. Fyzikálním vyšetřením byly zjištěny bledé sliznice, 80 dechů/min., 240 tepů/min., hematokrit 0,07 l/l, celková bílkovina 8 g/dl.
Otázky:
a) Která infekční nemoc nejčastěji způsobuje anémii u FeLV-pozitivní kočky?
b) Očekávali byste, že anémie bude regenerativní či neregenativní?
c) Popište transfuzní protokol pro tuto kočku.
Odpovědi:
a) Infekce Haemobartonella felis bývá častou příčinou anémie u FeLV-pozitivních jedinců.
b) FeLV je charakterizována makrocytózou, jedinec s hemobartonelóu nicméně může vykazovat normocytární a nerenerativní anémii.
c) Pro transfuzi bývá potřeba plná krev, nejčastěji od dárce - kočky, která musí být sedována ketaminem. Od dárce se získá 50-60 ml plné krve a to do stříkačky obsahující 9 ml dextrózu s citrátem (7 ml krve na 1 ml dextrózy s citrátem). Obecně dávka 2 ml krve/kg ž.hm. zvýší hematokrit o 1%. Transfuze by měla probíhat rychlostí 5 ml/kg ž.hm./4 hodiny nebo v průběhu 1 hodiny, pokud je pacient hypovolemický. Prvních 10 ml by mělo být podáno pomalu s možností vzniku přídavných reakcí. Krev by měla být vždy podávána přes filtr zachycující různý debris a sraženiny.
Simon J. Wheeler BVSC, PhD, MRCVS, Diplomate, European College of Veterinary Neurology, Royal Veterinary College, University of London, London UK, William B.Thomas DVM MS, Diplomate, American College of Veterinary Internal Medicine, College of Veterinary Medicine, Knoxville, University of Tennessee, USA: Self-Assessment Color Review of Small Animal Neurology
Rok vydání 1996, 152 stran, 220 barevných ilustrací, 210x148 mm
Brožovaná vazba, ISBN 1874545332, odhadovaná cena 20 GBP
Diagnostika neurologických deficitů u malých zvířat si nárokuje výborné zvládnutí teoretických základů neurofyziologie a neurologie. Svou podstatou patří tento medicínský obor do kategorie, kde lze na základě logiky, systematického přístupu a dobré znalosti fyziologie dojít až ke kýžené lokalizaci léze anebo deficitu.
Vzhledem ke skutečnosti, že teprve časté opakování a "omílání" klinických případů vede k mistrovství v daném oboru, je publikace autorů Wheelera a Thomase k tomuto účelu přímo předurčena. Evropský a americký diplomovaný neurolog dali dohromady celkem 199 případů z klinické neurologie. Každý případ je prezentován krátkou anamnézou a dokumentační fotografií. Nasledují 2-3 otázky k danému problému a na následující straně podrobné odpovědi. Výjímečným rysem tohoto dílu ze známé série testů ve veterinární medicíně je uvedení referenční literatury za každým případem.
Veterinární praktici a studenti dostávájí do rukou dílo, které jim umožní procvičení a vzdělání v oboru neurologie. Knihu lze dopručit všem, kteří mají o neurologii hlubší zájem, ale i těm, kteří se chtějí zdokonalit v poměrně náročné diagnostice neurologických poruch u psa a kočky.
Tento dobrman trpí již 3 týdny zvýšenou citlivostí v oblasti hlavy. Majitel upozorňuje na prominenci lebečních kostí. Pes má problémy s příjmem potravy. Klinickým vyšetřením byla zjištěna rozsáhlá atrofie temporální svaloviny. Dutinu ústní bylo možné otevřít pouze na 1 cm.
Otázky:
a) Jaké je vaše nejpravděpodobnější diagnóza?
b) Jaká je patofyziologie tohoto procesu?
c) Jak byste tento stav léčili a jaká je prognóza?
Odpovědi:
a) Myositis žvýkacích svalů.
b) Jde o imunitou zprostředkované onemocnění, kdy jsou v krvi detekovány cirkulační protilátky proti svalovým vláknům typu 2M na žvýkacích svalech.
c) Je indikována terapie kortikosteroidy během akutní fáze. Později svalová vlákna podléhají fibróze a pacient má potíže s otvíráním dutiny ústní. Většina pacientů vyžaduje kontinuální terapii kortikosteroidy v nízké dávce obden, aby se udržela schopnost příjmu potravy.

Obsah